„Viitorul trebuie planificat!”

Ce investitie iti aduce un profit mai sigur decat metalele pretioase? Goana mondiala pentru “aurul” verde

Intinderi verzi, cu sol fertil si cel mai important inca ieftine. Cu acest gand au pornit la drum multi investitori din tari emergente care vad in terenurile agricole din Rusia, Ucraina, Bulgaria, Lituania si chiar Romania sau Moldova un punct fierbinte.
Recent, cei de la The Guardian spuneau ca, in ultimii cinci ani, tarile sarace au vandut pana la 20 de milioane de hectare de teren arabil, o suprafata comparabila cu cea pe care o cultiva francezii sau o cincime din terenul agricol al Uniunii Europene. Motivul? Economiile suprapopulate precum China sau Emiratele Arabe Unite au inceput o adevarata goana pentru a-si asigura securitatea alimentara.
Asa ca ei au mijloacele, iar tari precum Rusia sau Ucraina terenul si vor sa-si sporeasca exporturile. Spre exemplu, rusii vor sa arendeze hectare intregi tarilor din Asia de Sud-Est, mai ales ca un sfert din suprafata agricola – de 166 de milioane de hectare – este necultivata.

Sursa: ecomagazin.ro

Refugiile de creasta din Fagaras au acum energie de la soare

Printr-un proiect pilot s-a reusit montarea de panouri fotovoltaice la refugiile de creasta din masivul Fagaras, anunta Greenpeace.
Panourile fotovoltaice sunt echipamente care transforma energia solara in energie electrica si reprezinta cea mai eficienta solutie pentru a asigura electricitate in locurile izolate.
Scara, Cota 2000, Fereastra Zmeilor, Podul Giurgiului, Fereastra Mica si Iezer sunt cele 6 refugii din muntii Fagaras unde iubitorii muntelui vor avea lumina si unde isi vor putea incarca telefoanele mobile, aparatele foto, GPS sau alte dispozitive electronice la prizele tip “bricheta de masina”.

E timpul pentru schimbare

Eco Coke by Andrew Seunghyun Kim

Sunbox Solar Charger by Jinsic Kim


Olandezii vor să construiască un munte artificial

Un proiect ce are ca scop construcţia unui munte înalt de 2.000 de metri în Olanda este din ce în ce mai aproape de a deveni realitate.
Planul iniţiat de Thijs Zonneveld, un fost ciclist profesionist, doreşte să le ofere milioanelor de olandezi posibilitatea de a schia, de a se căţăra şi de a porni în expediţii montane fără a fi nevoiţi să călătorească distanţe lungi pentru acest lucru. "Am fost mereu ţara cunoscută pentru reuşite inginereşti, pentru digurile şi polderele pe care le-am construit. De ce nu şi un munte?", argumentează Zonneveld.

Padurea, stiati ca...

Cu totii stim ca padurea este considerata plamanul planetei noastre, lucrul cel mai de pret fara de care intregul pamant nu ar exista si de aceea trebuie sa-l ingrijim si sa-l protejam toata viata. Protejand si ingrijind viata padurii protejam si ingrijim viata noastra.

- In prezent, pe Pamant,mai exista doar 3 mari paduri: Padurea Amazon din Brazilia si padurile boreale din Rusia si Canada.
- Padurile contin intre 50-90% din speciile terestre. Doar padurile tropicale adapostesc intre 10-50 milioane de specii, peste 50%din speciile de pe planeta.( Sursa Agentia de Investigare a Mediului).

Gandeste Verde, Gandeste Durabil

Pentru un loc mai bun, mai curat, si mai verde, doar impreuna vom reusi!

European Green Capital

Va pricepeti la capitale? Atunci sa vedem daca stiti care e Capitala Verde a Europei in acest an!
Va spunem noi: e Hamburg. Orasul nemtesc a primit premiul de European Green Capital din partea Uniunii Europene, pentru modul eficient in care locuitorii reduc emisiile de gaze cu efect de sera. Ei vor ca pana in anul 2020 emisiile de gaze cu efect de sera sa fie reduse cu 40 % fata de anul 1990. Aici participa si marile comanii din oras, care au convenit sa investeasca in sisteme care sa ii ajute sa economiseasca energie. Guvernul ajuta si instrieste companiile care doresc sa adere la o politica verde!

IKEA trece la energie 100% “verde”

Multe companii vor sa devina din ce in ce mai”verzi”, dar cel mai mare retailer suedez de mobila, IKEA, are un plan mult mai ambitios, si anume acela de a deveni 100% “verde”, prin folosirea exclusiva a energiilor regenerabile, scrie site-ul grist.org.
Planul de “inverzire” al IKEA, prin folosirea 100% a  energiilor regenerabile, include, printre altele, si o investitie de 4 milioane de euro in Marea Britanie, unde, pe acoperisurile magazinelor sale, compania suedeza instaleaza 39.000 de panouri solare, construite in China, de GS Solar Fujian Co.

Victoria 2020 - Metodologie


Europenii cred ca oamenii sunt mai importanti decat masinile

In timp ce americanii îşi sincronizează semafoarele pentru a înlesni fluxul de trafic şi dezvoltă aplicaţii care să-i ajute pe şoferi să găsească locuri de parcare, multe oraşe europene fac exact opusul: declară război făţiş maşinilor, scrie New York Times. Metodele diferă de la o ţară la alta, însă misiunea este clară: scumpirea mersului pe patru roţi şi împingerea şoferilor spre mijloace de transport eco friendly.
Oraşe precum Viena, Munchen sau Copenhaga au închis străzi întregi unde nu întâlneşti picior de maşină, în timp ce programele de bike sharing au muşcat din benzile destinate odinioară traficului auto. Şoferii din Londra şi din Stockholm plătesc sume mari pentru a intra în centrul oraşelor, iar oraşele germane se alătură în număr din ce în ce mai mare unei reţele naţionale de “zone ecologice” în care pot pătrunde doar autoturismele cu emisii scăzute de CO2.

Pe bicicleta, din Oradea in Baile 1 Mai

La nivelul municipalităţii se manifestă o preocupare tot mai evidentă pentru confortul rutierilor pe două roţi. În condiţiile traficului de pe arterele Oradiei, ce reprezintă un real pericol pentru bicicliştii care se încumetă să circule alături de şoferi, această preocupare e una salutară.
După proiectul deja câştigat, ce va lega Oradea de Ungaria printr-o bici-pistă, iată că o altă pistă de biciclete va fi realizată, legând Oradea de staţiunile turistice. Mai precis, se va amenaja o pistă destinată bicicletelor, între Podul Sovata, ce se află în curs de construcţie lângă Arena Antonio Alexe, şi Băile 1 Mai. Consilierii locali au votat ieri proiectul de hotărâre privind asigurarea contribuţiei proprii a municipiului Oradea pentru realizarea acestei piste. De asemenea, consilierii şi-au dat acordul pentru punerea la dispoziţia proiectului a unui teren de aproximativ 9.000 de metri pătraţi, din care 4.685 de metri pătraţi aparţin Administraţiei Bazinale Ape Crişuri. Totodată, în cadrul şedinţei de Consiliu Local s-a aprobat şi studiul de fezabilitate pentru realizarea acestei pistei de biciclete.

Parcul eolian Petrom de la Dorobantu, aproape de finalizare

Petrom a anuntat, miercuri, in raportul semestrial al companiei, ca 13 din cele 15 turbine eoliene ale parcului de la Dorobantu au fost ridicate.
"Lucrarile de constructie la parcul eolian Dorobantu sunt in etapa finala. Au fost finalizate fundatiile pentru toate turbinele si au fost ridicate 13 turbine (din totalul de 15)", se arata in documentul Petrom.
De asemenea, in raportul semestrial se precizeaza ca Petrom isi va concentra eforturile in vederea finalizarii procesului de punere in functiune atat a parcului eolian Dorobantu, cat si a centralei electrice de la Brazi, in a doua parte a anului 2011.

Let’s do it Romania 2011!

Curăţenie în toată ţara. Într-o singură zi!
Cel mai mare proiect de implicare socială din ţară, "Let's Do It, Romania!", va fi organizat din nou şi în 2011. Ziua de Curăţenie Naţionala este în acest an 24 septembrie.
Noutatea principală din acest an este reprezentată de noul sistem de cartare, care va fi bazat de data aceasta pe "zone de cartare", de aproximativ 3x3 km fiecare, numite şi griduri.
Fiecăre voluntar care se înscrie pentru cartare îşi va alege zone de cartare proprii, iar raportarea se va face încărcând pe intranetul proiectului informaţiile de pe teren. Noul sistem permite calcularea procentajului cartat din fiecare judeţ, dar şi alocarea resurselor în zonele cu probabilitatea cea mai mare de a exista gunoi. Obiectivul final al acestui sistem este Harta Deşeurilor, instrumentul cheie pentru organizarea voluntarilor pentru ziua de curăţenie.
Harta Deşeurilor va sta la baza Registrului Naţional al Deşeurilor, gândit ca un instrument de monitorizare a zonelor cu probleme din România, util pentru autorităţi şi organizatori.
Site oficial: letsdoitromania.ro

AFM a acordat fonduri de aproximativ 1,8 miliarde lei proiectelor de energie regenerabila

Administratia Fondului pentru Mediu (AFM) a acordat pana in prezent finantari de aproximativ 1,8 miliarde de lei pentru proiectele de energie regenerabila, a declarat luni, pentru Green Report, Gheorghe Popescu, presedintele AFM.
„Avem 104 proiecte pe energii regenerabile cu o putere instalata de 60MW. Dintre acestea 17 au inceput sa produca energie restul gasindu-se in diferite stadii de dezvoltare. Finantarile acordate de Administratia Fondului pentru Mediu sunt cuprinse intre 30% si 50% din valoarea proiectului. Pana acum valoarea totala a finantarilor pentru aceste proiecte este de aproximativ 1,8 miliarde lei”, a spus Popescu.
De asemenea, pana acum prin programul „Rabla” 2011 au fost scoase din circulatie 70.000 de autoturisme vechi din tinta de 120.000 pe care o are Ministerul Mediului. Referindu-se la „Casa Verde”, Gheorghe Popescu a declarat ca AFM a primit 23.000 de proiecte.
Potrivit presedintelui AFM, institutia sustine finantarea pentru 22 categorii de proiecte si programe nationale.

Bihor: Dezbatere publică pe tema amenajării de noi spaţii verzi

Municipalitatea va organiza azi, 8 august, de la ora 17.00, în sala mare a Primăriei, o dezbatere publică privind propunerea de a amenaja noi spaţii verzi în zonele degradate din oraş.
Scopul amenajărilor de noi spaţii verzi este acela de a se ajunge la o suprafaţă de spaţiu verde de minimum 26 mp/locuitor până la data de 31 decembrie 2013, conform legislaţiei în vigoare. În prezent suprafaţa spaţiului verde amenajat din oraş este de 510 ha, adică 25 mp/cap de locuitor.

Promovarea Produselor Verzi – Green Pro

Promovarea Produselor Verzi – Green Pro este un proiect finantat de Uniunea Europeana printr-un program al instrumentului financiar LIFE+, instrument destinat sprijinirii proiectelor legate de protejarea mediului inconjurator si a conservarii naturii.
Proiectul isi propune sa realizeze o campanie de crestere a constientizarii in vederea promovarii productiei, distributiei si a consumului de produse verzi non-alimentare. Produsele verzi se refera la produsele care prezinta cele mai ridicate criterii de mediu (de la momentul producerii lor pana ajung in stadiul de deseu), corespunzatoare standardelor Uniunii Europene referitoare la etichetele ecologice sau initiative similare pentru protectia mediului.

Ecologia ia startul la Jocurile Olimpice de la Londra

Dupa bilantul ecologic mediocru, inregistrat la Jocurile Olimpice (JO), desfasurate in urma cu 3 ani la Beijing, londonezii sunt hotarati sa ofere dezvoltarii durabile si protectiei mediului un loc de cinste in proiectul lor, care include crearea unui stadion olimpic reciclabil, a unui pavilion de baschet reutilizabil ori a unui parc olimpic cu pescarusi, vidre si multa verdeata.
Stadion olimpic din canepa
Situat in sudul Parcului Olimpic care se construieste in Londra, stadionul destinat JO din 2012 este amplasat pe o „insula” inconjurata din trei parti de apa, seamana cu un circ si este demontabil, structura sa fiind din polimeri reciclabili, care includ bucati de canepa.

E timpul pentru schimbare

Locul ideal pentru copilul tau!

Natura isi revendica Pamantul

Workshop "Uzina de apă Suceava"

În perioada 12-20 august 2011, la Suceava, are loc workshop-ul „Integrarea în comunitatea locală a Centrului de Arhitectură, Cultură urbană şi Peisaj / fosta Uzină de apă din Suceava soluţii de punere în valoare a potenţialului de relaţionare cu oraşul al noului obiectiv cultural”. 
Acest workshop se desfășoară în cadrul proiectului de refuncționalizare a fostei Uzine de apă a orașului (monument istoric de categorie B, patrimoniu industrial 1912) prin transformarea ei într-un Centru de Arhitectură Urbană și Peisaj, inițiat de Ordinul Arhitecților din România, filiala Nord-Est.
Pentru studenți, numărul de locuri pentru care organizatorii workshop-ului pot oferi cazare și masă în municipiul Suceava este limitat. De aceea, pentru stabilirea participanților finali se impune o selecție pe bază de CV, scrisoare de motivare și alte prezentări personale. Se va ține cont și de data înscrierii, în cazul unor situații de egalitate.

Tãierile de arbori din Parcul Naţional Retezat reclamate la forurile europene

Mişcarea Verzilor vrea… verde
Mai multe organisme internaţionale vor fi sesizate în problema tăierilor de copaci care au avut loc în cadrul a două parchete din Parcul Naţional Retezat (PNR).
Prezent, ieri, la Deva, Remus Cernea (foto mic), copreşedinte al Mişcării Verzilor, a declarat că operaţiunea de tăiere a arborilor este un abuz. „Noi vom sesiza partenerii noştri politici din Partidul Verde European, vom încerca să mobilizăm cât mai multe organizaţii neguvernamentale, vom încerca să vorbim cât mai mult despre acest caz. Vom utiliza toate mijloacele pentru a putea să limităm amploarea acestui abuz, care se poate repeta oricând, oriunde”, a declarat, ieri, Remus Cernea, într-o conferinţă de presă susţinută la sediul filialei judeţene Hunedoara a Partidului Conservator (PC).

Încă un avantaj al panourilor solare: răcesc clădirea pe care sunt situate!

Panourile solare reprezintă o invenţie folosită din ce în ce mai mult în toate statele lumii, indiferent de nivelul de dezvoltare al acestora. Într-o cercetare recentă, oamenii de ştiinţă au descoperit noi avantaje ale acestei metode de producere a energiei electrice.
Panourile fotovoltaice transformă energia solară în energie electrică, folosind Soarele drept o sursă regenerabilă de energie electrică. Panourile solare sunt totodată capabile să aibă şi un efect de răcire asupra clădirii pe care sunt montate, relevă un ultim studiu realizat de americanii de la Universitatea de Ingineri din San Diego.

Cum reducem poluarea - taxe de parcare majorate şi autobuze alimentate cu ulei ars

Taxele de parcare în centrul Capitalei ar putea fi mărite pentru a-i face pe bucureşteni să folosească mai puţin maşinile şi să contribuie la limitarea efectelor poluării. În acelaşi timp, localurile ar putea fi sursa principală de combustibil pentru autobuzele din oraş.
Get Adobe Flash player

Parc eolian in judetul Bihor

O companie cu sediul în Milano va produce energie eoliană în zona Auşeu-Borod- Şinteu.
Este vorba Compania „Eoliană”, subsidiara românească a producătorului italian de energie regenerabilă „Alerion Clean Power”. Parcul va fi situat între localităţile Auşeu-Borod -Şinteu şi va avea o capacitate instalată pentru producţia a 64,8 MW de energie electrică. „Alerion” este o companie listată la bursa din Milano care operează mai multe centrale pentru producţia de energie regenerabilă din surse eoliene, solare sau pe bază de biomasă, cu o capacitate instalată de 200 MW. Investiţia în parcul eolian din Bihor este estimată la 60-65 milioane de euro şi ar urma să fie realizată în urma unui credit contract pe 15 ani. Compania a achiziţionat deja terenuri  pentru staţia de transfer în zona Şinteu, pentru 5 turbine în zona Auşeu şi pentru alte 30 de turbine în zona Borod. Pentru fiecare turbină sunt necesari între 1000-2000 mp. Lucrările la parc ar putea începe în câteva zile, deoarece mai sunt de clarificat doar câteva detalii tehnice şi financiare. Acesta ar urma să fie primul parc eolian din judeţ, după ce alte proiecte precum cel de la Salonta şi Cristior au „îngheţat”.
Sursa: bihon.ro 

Avantajele unui acoperis verde

Un acoperis verde nu inseamna un acoperis de culoare verde cum ar putea crede unii dintre noi, ci este un acoperis acoperit cu vegetatie asemenea unei gradini.
Folosirea vegetatiei pe acoperisuri nu este o inventie moderna. Daca in trecut acoperisurile verzi alcatuite din iarba aveau ca scop izolarea acoperisului pentru a impiedica acumularea apei sau a infiltratiilor, in prezent aceasta optiune reprezinta o alternativa pentru un mediu mai putin poluant.
Din ce este alcatuit un acoperis verde?
Stratul de verdeata presupune existenta unui strat foarte subtire de sol sau altfel de suport pe care creste iarba. Greutatea acestui strat poate varia de la 50kg/mp pana la 200 – 500 kg/mp in functie de grosimea stratului de sol.