„Viitorul trebuie planificat!”

Prezentare Oradea - Orașul pe Două Roți

Oradea – orașul pe două roți este un proiect prin care se dorește îmbunătățirea situației actuale a traficului și mobilității urbane. 
Prima etapă a proiectului vizează conștientizarea tinerilor și persoanelor active asupra beneficiilor și importanței utilizării bicicletei pentru deplasare.În paralel cu campania de informare a publicului orădean se va aplica un chestionar în vederea determinării axelor majore de deplasare în cadrul sistemului urban Oradea. În aceasta primă etapă sunt vizate liceele orădene, universitatea Oradea, precum și unitățile economice majore din localitate.
Prezentare Oradea, Orasul pe Doua Roti va urma un video Oradea - Orasul pe Doua Roti...

Scurt Documentar: Povestea apei imbuteliate

Cum de am ajuns să fim consumatori de apă îmbuteliată când suntem înconjuraţi de izvoare? dacă vom continua în acest stil mâine poimâine vom fi nevoiţi să plătim şi aerul, deja se vorbeşte taxa pe poluare, cât crezi ca mai este până vor spune taxa pe aer inspirat / respirat? Un documentar scurt de 8 minute despre apa îmbuteliată, făcut de cei din america, dar care se mulează perfect şi în ţară la noi.

Documentar: The End of Suburbia

Suburbiile moderne au devenit în cele din urmă un mod nesustenabil de viaţă. Suburbiile au fost initial dezvoltate într-o eră de petrol ieftin, atunci când automobilul a devenit principalul mod de deplasare şi o epocă în care oamenii au vrut să scape de centrul oraşului si sa traiasca mai aproape de natura, departe de oras. Cu toate acestea, suburbiile au evoluat rapid într-un un loc de a trăi care nu avea beneficiile vieţii rurale sau urbane, şi o altă problema era dependența de automobil. Acest fenomen de extindere a unui oraș și formarea acestor suburbi cu densitate mică și dependența de automobil se numește sprawl urban.

Dezbatere publică privind întreţinerea zonelor verzi

Va propunem sa vizionati un scurt filmulet, sa vedeti cat de important sunt arbori in mediul urban!
 
Primăria Oradea organizează pe data de 31 ianuarie, de la ora 16:00, în sala mare a instituţiei, o dezbatere publică pentru modificarea Regulamentului privind organizarea, dezvoltarea şi întreţinerea spaţiilor verzi din municipiul Oradea şi a Protocolului de transmitere în folosinţă gratuită a terenurilor cu destinaţia de spaţii verzi.
Propunerile vizează modificarea unora dintre atribuţiile asociaţiilor de proprietari în ceea ce priveşte obligaţiile ce le revin pentru realizarea şi protejarea zonelor verzi, dar şi sancţiunile pentru nerespectarea acestora.
Totodată, în cazul avizării tăierilor de arbori de pe domeniul public, noul regulament prevede obligaţia de a planta în locul arborelui tăiat alţi 5 arbori (momentan sunt prevăzuţi 2 arbori),  care vor trebui să îndeplinească următoarele caracteristici: circumferinţa de minim 12 cm, înălţimea de minim 4 m, să fie prevăzuţi cu balot de pământ, tulpina arborilor să fie dreaptă şi nedeteriorată şi să nu prezinte ramuri rupte.
Propunerile de modificare ale Regulamentului privind organizarea, dezvoltarea şi întreţinerea spaţiilor verzi il gasiti pe site-ul Primarie Oradea. Propuneri şi sugestii pot fi făcute până la data dezbaterii pe adresa de email: mircea.stejarean@oradea.ro

Orădenii pot scăpa de uleiul menajer uzat, în cadrul unei colectări ecologice

Asociaţia Societatea Carpatină Ardeleană 91 face un apel către localnicii interesaţi de păstrarea unui mediul curat. Asociaţia organizează o colectare de ulei uzat, în 14 ianuarie, instalând patru puncte în oraş unde orădenii pot să „arunce" deşeul menajer.
Colectarea de ulei menajer uzat are loc sâmbătă 14 ianuarie în patru locaţii din Oradea. Unul dintre punctele de colectare va fi instalat în parcarea Lotus Center, altul va fi lângă statuia lui Mihai Eminescu, în parcarea de pe strada Independenţei, iar celelalte două vor fi unul în faţa Pieţei Ioşia, altul în faţa Pieţei Rogerius.
„Este recomandat ca uleiul folosit, ars, să fie răcit şi turnat înapoi în flacon sau în orice recipient incasabil curat, cu capac etanş, în care să fie păstrat până la predare", spune Bara Lilla, conducătorul proiectului din partea Asociaţiei Carpatină Ardeleană 9.
Toţi cei care se prezintă cu ulei uzat la punctele de colectare vor participa şi la o tombolă. Câştigătorii vor fii anunţaţi prin ziare, dar şi personal, prin telefon. Asociaţia promite că, pe viitor, colectarea uleiului uzat va fi făcută din trei în trei luni.

Scris de: Laura Breb
Sursa: adevarul.ro

De ce avem nevoie de ferme verticale (video)

Până în anul 2050, aproape 80% din populaţia pământului va locui în centre urbane, iar populaţia umană va creşte cu aproximativ 3 miliarde de oameni. Se estimează că 109 de hectare de teren nou  va fi necesar pentru a cultiva hrană suficientă să-i hrănească, în cazul în care practicile tradiţionale agricole rămân aşa cum sunt practicate astăzi. În prezent, în întreaga lume, peste 80% din terenuri care este potrivit pentru creşterea culturilor este folosit in alte scopuri.Ce se poate face pentru a evita acest dezastru iminent?

Crisul nostru poluat cu drag

Crisul Repede poluat datorat orădenilor nesimtiti. Oare de ce nu i-au nicio masura Administraţia Bazinală Ape Crişuri Oradea? Va place ce vedeti?Zona poluata Podul Intelectualilor



Nuferii termali de la Băile 1 Mai, pe cale de dispariţie

Singura rezervaţie de nuferi termali din Europa este în pericol! Lacul de la Băile 1 Mai este pe punctul de a seca, din cauza exploatării necontrolate a apei termale. Nuferii au supravieţuit ultimei ere glaciare, dar e posibil să dispară acum, din cauza nepăsării oamenilor.
Nivelul apei a scăzut dramatic în lacul cu nuferi termali. Specialiştii declară că asistăm la dispariţia singurului habitat acvatic termal din ţara noastră.
Cauza ar fi forajele, pe care nu le cunoaştem, din zonă, care perturbă acest sistem acvatic geotermal, precum şi eventuale cause naturale legate de precipitaţiile care au fost mai reduse în ultimii ani.
Rezervaţia "Pârâul Peţea" este în custodia Muzeului Ţării Crişurilor. În lacul termal există 3 specii protejate: nufărul termal, peştele „Roșioara lui Racoviță" și o specie de melc înrudită cu melcul de Nil.
Asta nu poate să însemne decât scăderea rezervelor de jos, din suprasolicitarea ştrandurilor.
Lacul cu nuferi termali a fost declarat Monument al Naturii încă din 1931.

Sursa: tvr.ro

Jaime Lerner "cântă" despre oraş

Jaime Lerner este recunoscut ca un arhitect şi planificator urban. A participat la proiectarea master planului Curitiba.