„Viitorul trebuie planificat!”

Oradea sarbatoreste Earth Hour

Sâmbătă, 31 martie, timp de o oră, pământenii vor încerca din nou să economisească un pic de energie și vor stinge cât mai multe becuri și aparta electronice.
La Oradea, ediția din 2012 a Earth Hour este organizată de Clubul Rotaract, în colaborare cu Primăria Municipiului și cu mai mulți agenți economici. Implicarea acestora din urmă va însemna intrarea voluntară în „zodia” lumânărilor pentru 60 de minute.
Potrivit celor de la Rotaract, aproape toate barurile din Pasajul Vulturul Negru și de pe strada Vasile Alecsandri vor stinge luminile între orele 20:30 – 21:30. De asemenea, în intervalul orar menționat, partea pietonală a străzii Republicii, clădirea Vulturul Negru, Primăria Oradea și clădirea Teatrului „Regina Maria” nu vor beneficia de iluminat public / arhitectural. În plus, organizatorii spun că, în timpul zilei de 31 martie, în Parcul 1 Decembrie va fi amplasat un balon cu aer cald cu ajutorul căruia va fi subliniat mesajul zilei cu Earth Hour. Conform statisticilor, în 2011, aproximativ 1,5 miliarde de oameni de pe toate continetele s-au implicat în evenimentul menit a atrage atenția asupra necesității economisirii de energie și a încălzirii globale.

Living with water: workshop despre importanța apei

"Living with water" este un proiect demarat de către Asociația Ecoplanning și urmărește conștientizarea indivizilor asupra necesității utilizării raționale a apei în activitățile zilnice pe de o parte, iar pe de altă parte, evidențierea rolului apei jucat în managementul urban atât ca resursă indispensabilă în activități casnice și industriale, cât și ca factor generator de stare de bine prin amenajarea unor coridoare albastre (cursuri de râuri și lacuri) în armonie cu coridoarele verzi (parcuri, grădini) în cadrul orașelor.
Prima activitate din cadrul acestui proiect a fost workshopul "Living with water" desfășurat cu ocazia zilei mondiale a apei (22 martie) organizat sub egida UN-Water, fiind alături de alte 663 de acțiuni similare desfășurate la nivel mondial.

Oradea este Capitala Verde a Romaniei 2012

Oradea verde!
Oradea a câștigat premiul special de Capitala Verde a României, meritat cu atât mai mult cu cât orădenii au fost convinși de realitatea aceasta. Acest premiu reprezintă o recunoaștere a activităților actorilor locali reprezentați de către instituțiile locale cu activități desfășurate în acest scop susținute de către societatea civila reprezentată de ONG-urile de profil care nu au încetinit să creadă până la final în capacitatea urbei de pe Crișul Repede de a fi un model de oraș durabil. În tot acest timp, premiul acordat Oradiei reprezintă o provocare și o sarcină grea, urmează ca actorii locali și ONG-urile să conlucreze și să înverzească cartier după cartier, stradă după stradă, școală după școală, locuință după locuință... abia apoi vom putea spune că trăim întradevăr într-o capitală verde! Acum că avem o capitală verde, urmează să înverzim cetățenii! Să putem vedea comportamente eco, copii prietenoși cu mediul, cămine îngrijite, pe scurt un comportament verde – eco friendly.

Documentar: Social Life of Small Urban Places

Acest documentar prezinta viata sociala a oamenilor si spaţiile deschise ale oraşelor şi de ce unele dintre ele lucrează pentru oameni în timp ce altele nu. Începând de la New York Plaza Seagram, una dintre zonele cele mai utilizate, deschise în oraş, filmul porneşte să analizeze de ce acest spaţiu este atât de popular şi modul în care alte oaze urbane, nu sunt. Bazat pe observarea directă a ceea ce oamenii fac de fapt, filmul prezintă un tur extrem de atrăgător şi informativ al peisajului urban şi analizează modul în care se pot amenaja aceste spatii deschise sa fie mai atractive.

Ecoplanning vestește primăvara!

Bine-ai venit din nou la noi
Surata primavara,
(Duliu Zamfirescu, Primăvara)


Început de primăvară, în care natura își recâștigă drepturile, primii muguri ochesc razele solare, timid florile primăverii își scot capul în adierea vântului, insectele se dezamorțesc. Gata! S-a terminat cu hibernarea! Simțim și noi că viața ticăie cu un ritm allegro dictat de un metronom obsedat. E mai cald, paltonul se poartă descheiat, îmi caut cheile în buzunar... dar?... oare unde am parcat! Primesc un mărțisor (nu este primul, dar cu siguranță este special), un mărțișor ce strigă PRIMĂVARĂ PLĂCUTĂ, urmat de folosește Bitza! Da, asta a încercat Asociația Ecoplanning sa facă, să vestească primăvara, natura și-a făcut treaba, urmează să facem și noi primăvară în corpul și în voința noastră! E primăvară, e iarăși primăvară dar parcă același trafic afară!

Get Adobe Flash player