Apropierea iernii e o belea pentru toată lumea. Orădenii care locuiesc la casă trebuie să scoată din buzunar între 1.500 şi peste 2.500 lei pentru a-şi face stocul de lemne, iar cei de la bloc se pregătesc sufleteşte pentru plata unor facturi de întreţinere mai mari cu sume între 220 lei pentru o amărâtă de garsonieră şi peste 580 lei în cazul unui apartament cu trei camere, faţă de cât achită vara.
Există însă şi o excepţie. Firma orădeană Dominus Viridis a construit în strada Stupilor prima casă independentă energetic din Oradea, care se încălzeşte singură şi are costuri de temoficare "zero"!
Căldură din aer
Construită în numai trei luni, "casa-minune" se încălzeşte singură şi fără bani! "Tot ceea ce implică energie termică se asigură din surse regenerabile, astfel încât încălzirea casei sau apa menajeră sunt practic gratis", povesteşte Adrian Racoviţan, directorul firmei orădene Dominus Viridis, care în traducere aproximativă ar însemna "Casa Verde".
Orădeanul a pornit în primăvară construcţia imobilului bazându-se pe experienţa acumulată în ani de zile în care a ridicat case pe structură uşoară şi folosind ultimele tehnologii în domeniu. Prima condiţie pentru ca vila să implice un consum cât mai mic de energie a fost ca şi pierderile de căldură să fie cât mai mici. "Izolaţia pereţilor, groasă de 30 de centimetri, s-a făcut cu vată bazaltică şi polistiren, fundaţia, singura din beton, a fost acoperită şi ea cu polisitiren, iar geamurile montate sunt cu trei rânduri de sticlă", spune directorul.
Ridicat pe structură uşoară, imobilul este conceput pe două nivele, în care cele trei dormitoare sunt dispuse deasupra bucătăriei şi sufrageriei. Izolată perfect, clădirea consumă doar 15% din necesarul unei case obişnuite. Încălzirea parterului se face prin pardoseală, în vreme ce la etaj au fost preferate radiatoarele.
Încălzire cu frigiderul
Pentru că pierderile de căldură ale imobilului sunt extrem de mici, energia termică necesară e redusă, la rândul său. Sistemul de termoficare este pe cât de simplu, pe atât de ingenios. "Cele două panouri fotovoltaice de pe casă alimentează o pompă de căldură ce funcţionează pe principiul unui frigider care, în loc să răcească, încălzeşte. Pompa preia energia termică din aer, după care îi ridică sub presiune temperatura, face transferul termic cu imobilul printr-o răcire bruscă a apei din reţea şi reia circuitul", spune Racoviţan.
Din cei 2 kilowaţi de energie electrică preluaţi de la panourile solare, pompa de căldură produce 10 kilowaţi de energie termică, mult peste necesarul de 6 kilowaţi al imobilului. "Sistemul are o durată medie de viaţă de 25 de ani, în care casa nu implică niciun cost de încălzire, şi poate funcţiona fără probleme inclusiv la temperaturi de -18 grade Celsius", zice directorul. Iar în 25 de ani se pot schimba multe. Inclusiv să apară soluţii de încălzire mai ieftine şi eficiente...
Sursa: ebihoreanul.ro
Casa fără griji: Prima casă din Oradea care se încălzeşte singură
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu