„Viitorul trebuie planificat!”

De la economia verde, la economia albastră

Poate părea utopie ceea ce vă voi prezenta în următoarele rânduri, şi anume un sistem în care deşeurile rezultate dintr-un produs, devin bază, premisele, generator de cash-flow.; un sistem în care ceea ce este bun, sănătos devine şi accesibil din punct de vedere al costului, duce la creşterea capitalului social şi a veniturilor tuturor. Cu siguranţă v-aţi dat seama că dacă noi vrem să trăim sănătos, să avem grijă de mediul înconjurător, efortul financiar pe care-l facem este destul de mare, ca orice lucru benefic pentru noi este mai scump?

Iată doar câteva exemple pe care noi toţi le cunoaştem, pentru a explica cât mai simplu conceptul Blue Economy:
  • › Mâncare BIO / VERDE = + 20-50% mai scumpă decât mâncarea standard (ouă, pâine, lapte, roşii, fructe, etc.)›
  • Produsele de curăţenie cu mai puţini poluanţi = +30-50% mai scumpe decât cele standard›
  • Îmbrăcăminte = +100%-500% mai scumpă pentru produse din fibre naturale.
Nu vi se pare că aceasta bunăstare devine din ce în ce mai scumpă, mai inaccesibilă? Este aceasta o cale spre o dezvoltare sustenabilă a planetei? Şi dacă noi ne permitem într-o anumită măsură să ne asigurăm aceste nevoi primare, la un anumit standard, ce putem spune de alţi oameni de pe planetă?
În ziua de azi, avem un mod de trăi pe care planeta noastră  îl poate susţine doar pentru o perioadă de timp limitată. Totuşi, mai mult de 50% din populaţia globului este în pragul sărăciei sau nu poate nici măcar să-şi asigure acoperirea nevoilor primare şi aceşti oameni trebuie şi ei să aibă dreptul să se dezvolte, să ajungă la un standard normal de viaţă . Viitorul societăţii noastre şi sustenabilitatea economică sunt direct legate de crearea unor mijloace de trăi pentru un număr din ce în ce mai mare de oameni, consumând mai puţine resurse naturale.
De 20 ani încoace, devenim din ce în ce mai conştienţi de faptul că cea mai mare ameninţare pentru ecosistem este consumul în exces şi de multe ori fără folos (risipă) de resurse naturale. Aproximativ 30 kg de “natură” sunt folosite în medie pentru a crea 1 kg de tehnologie, şi aceasta fără a include şi consumul de apă. Fără această tehnologie nu putem beneficia de servicii moderne. Mai mult de 90% din mediul denaturalizat utilizat pentru a crea avuţie materială nu contribuie la atingerea nevoilor umane .
Conceptul Blue Economy a fost menţionat prima oară în cartea “The Blue Economy 10 Years-100 Innovations – 100 Million Jobs”, scrisă de Gunter Pauli, după 16 ani de experienţă şi mai mult de 50 de iniţiative de succes şi proiecte implementate în toată lumea. Gunter Pauli este fondatorul şi directorul Zero Emissions Research and Initiatives, fiind cel care a creat mentalitatea, filosofia şi metodologia din spatele conceptului.  În cercetarea sa, Pauli prezintă multiple inovaţii din domeniul energiei; apei; construcţiilor sau industriei alimentare.
Iată un filmuleţ care concentrează în câteva minute definiţia conceptului Blue Economy:
Mai multe informatii gasiti: totb.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu