„Viitorul trebuie planificat!”

STOP exploatării gazelor de șist!

Apă potabilă şi ape subterane contaminate, soluri toxice şi radioactive, poluarea aerului, cutremure şi alunecări de teren, cancer şi boli incurabile pentru oameni, distrugerea florei şi a faunei, infrastructură distrusă şi poluare fonică, iată câteva din pagubele cauzate de explorarea și exploatarea gazelor de șist.
După ce americanii au inventat tehnologia de exploatare, gazele de şist au început să fie folosite pentru încălzire, ele fiind cunoscute de peste 200 de ani.Extragerea acestora se realizează printr-o tehnologie numită fracturare hidraulică. 

Fracturarea hidraulică - Este singura metodă de extragere a gazelor de şist în acest moment. Forajul este săpat vertical, apoi în plan orizontal, la o adâncime de până la 3-6 km. Rocile sunt despicate artificial prin explozii, fapt ce poate cauza cutremure. Sute de maşini de tonaj mare sunt folosite pentru fiecare foraj. Sub o presiune imensă (peste 1000 atm) o medie de 60 de milioane de litri de apă sunt injectate la fiecare lovitură în sol, apa amestectă cu substanţe chimice foarte toxice şi cancerigene (incluzând benzen şi etilenă). Conform raportului Impacts of shale gas and shale oil extraction on the environment and on human health al Parlamentului European, datorită secretelor industriale compoziţia aditivilor folosiţi în timpul forărilor nu este pe deplin făcută publică, dar cercetatorii au identificat peste 750 de asemenea substanțe (Acrilamida, Benzen, Benzen Etil, Isopropylbenzene (cumene), naftalină, tetrasodiu, Etilen etc).

Frața, Bulgaria, Danemarca, Olanda, Germania, Marea Britanie au interzis exploatarea gazelor de șist în timp ce în Romania guvernul dă liber la ”explorare” în județele Vaslui și Bihor.

Lista perimetrelor vizate din judeţul Bihor sunt  localităţile, Tria, Tulca, Voivozi și Băile Felix. Dacă lucrurile sunt adevărate şi localitatea Băile Felix este vizată, lucrurile nu stau deloc roz, cunoscut fiind faptul că sub această arie extinsă din județul Bihor, există bazine de apă termală, iar difuzarea fluidului de exploatare ar putea afecta grav calitatea apelor freatice din zonă dar şi a apelor termale atât de apreciate.

Fără ca locuitorii sau autorităţile din satele Tulca și Tria să fi fost consultați şi fără a exista studii de impact asupra mediului se pare că se v-a începe explorarea gazelor de șist în aceste localități. Totuși mai există o mică speranță și anume ca aceste companii (East West Petroleum și CorpClara Petroleum Ltd) care ”explorează” să nu obțină acordul de mediu elaborat de Agenția pentru Protecția Mediului Bihor. Rămâne să vedem!

Fii împotriva explorării și exploatării gazelor de șist și votează petiția pentru interzicerea gazelor de șist în Romania (click aici!)

P.S. Imaginea din acest articol este o mască, poate o să avem nevoie de ea.. PROTESTE!?

Asociația EcoPlanning este împotriva exploatări gazelor de șist!

5 comentarii:

  1. Romania verde, curata, fara cianuri si gaze de sist ! Spunem NU OTRAVIRII IREVERSIBILE a solului si apelor freatice, rpin experimentele chimice initiate de Chevron si RMGC, cu sprijinul administratiei si mass-mediei aservite. Pastram pamantul acesta curat, pentru copiii nostri ! IMPREUNA !

    RăspundețiȘtergere
  2. Va rog frumos sa va actualizati informatiile ca sa nu faceti afirmatii eronate. spre exemplu in marea britanie s-a dat unda verde frackingului. descrierea tehnologiei este puerila si arrgumentatia impactului superficiala. daca doriti ca stau la dispozitie cu documentatie si linkuri serioase si la zi. exista si o baza de date in acest sens. inscrieti-va in grupul facebook Anti Frack Vest

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. În Franța și Bulgaria s-a interzis exploatarea gazelor de șist prin această metodă de fracturare hidraulică, celelalte state au suspendat licența de explorare-exploatare..

      Ștergere
  3. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  4. Trebuie sa luptam si sa ne salvam tara pentru noi si pentru viitorul nostru si al copiilor nostri !

    RăspundețiȘtergere