„Viitorul trebuie planificat!”

Morfologia urbană în Ciudad de México

Ciudad de México este un laborator gigant al morfologiei urbane. Cele 20 de milioane de locuitori trăiesc în cartiere, bazate pe un spectru larg de planuri. Iată câteva exemple:


Centrul colonial (de mai sus) a fost construit pe bazele Tenochtitlan-ului, capitala imperiului aztec. Orașul vechi a fost pe o insulă în Lacul Texcoco. Lacul a fost asanat pentru a împiedica inundarea iar orașul sa extins.


Planurile geometrice domina întreag orașul.Cartierul federal (de mai sus), evocă străzile radiante ale orașului Palmanova, un oraș proiectat de Vicenzo Scamozzi în Italia renascentistă.

Nezahualcoyotl (de mai sus), sau Ciudad Neza, este o municipalitate de un milion de oameni în zona metropolitană din Ciudad de Mexico. Planurile strazilor sunt de a urma un format standard - tipuri de dotări publice cu spatiu verde închis între mega-blocuri.

Bogat și faimos tind să prefere forme organice, și tind să nu economisească apă pentru grădinile lor. În cartierul bogat al Jardines del Pedregal (de mai sus), unele case au heliporturi.

Planificatorii au ales un stil repetitiv pentru clienții lor nefericiți din Fuentes de Aragón (de mai sus). Acest cartier este parte a Ecatepec de Morelos (de mai jos), care - la fel ca Ciudad Neza - este un municipiu în cadrul Ciudad de Mexico. Întregul oraș nu urmează o rețea extrema, dar cartiere precum Fuentes de Aragón sunt comune.

În ultimii ani, guvernul federal din Mexic a investit substanțial în locuințe pentru săraci, cum ar fi Los Héroes Tecámac (de mai jos), în Ecatepec de Morelos.

Planificarea modernă este încă în viață în Mexic, în cazul în care planificatorii par să aibă o putere substanțială în societate. Provocarea de a reinstala atât de multe familii în ultimii ani a fost rezolvata prin standardizare. Multe așezări noi seamănă cu microcipuri.

 Alte evoluții - cum ar fi Geovillas Santa Barbara (de mai sus) - au strazi curbate și aspecte mai diverse.

Dinamica socială din spatele creșterii urbane în zonele cu venituri mici sunt complexe. Foarte puține inițiative publice sau private, un echilibru între dezvoltarea de locuințe de sus în jos și de jos în sus. În schimb, există diferențe între cele două extreme.Există o nevoie reală de o nouă abordare a dezvoltării urbane.
 Așadar Ciudad de México - un oraș sau mai multe orașe?


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu