„Viitorul trebuie planificat!”

Liber la vânat zimbrii?

Stema și pecetea domnească a Țării Maramureșului și a Țării Moldovei (începând cu secolul al XIV-lea), dar și a Republicii Moldova (din 1990), ba chiar și stema postdecembristă a României - cuprinde un cap de zimbru, între coarnele căruia strălucește un luceafăr. Povestea acestui însemn heraldic este strâns legată de Întemeierea Moldovei. 

„Şi era între ei un bărbat cu minte şi viteaz, cu numele Dragoş şi s-au pornit odată cu tovarăşii săi la vânat de fiare sălbatice şi au dat, pe sub munţii cei înalţi, de urma unui zimbru... Şi au trecut munţii şi au ajuns pe zimbru la ţărmul unei ape, sub o răchită, şi l-au ucis şi s-au ospătat din vânatul lor (...). Iar Dragoş au descălecat întâi pe apa Moldovei, mai apoi au descălecat la locul Baia şi alte locuri... Şi şi-au făcut pecete domnească pentru toată ţara un cap de zimbru. Şi au domnit Dragoş voievod doi ani” (Cronica Anonimă, Cronica sârbo-moldovă de la Neamţ, Letopiseţul de la Bistriţa).

Ultimul exemplar liber de zimbru a fost împușcat la sfârșitul secolului  XIX-lea. Însă vânarea zimbrilor se pare va putea fi permisă în scut timp, bineînțeles nu va fi o execuție ci o selecție, specia s-a extins foarte mult iar habitatele nu pot suporta un număr așa mare de zimbri - conform unor declarații ale lui Adam Crăciunescu, directorul general ROMSILVA

Legea 215/2008, interzice categoric vânarea zimbrului și introduce amenzi aspre pentru asemenea fapte. În plus zimbrul se află pe lista roșie a IUCN - International Union for Conservation of Nature - fiind considerată o specie în pericol. Chiar nici motivul unei selecții și vânarea exemplarelor bolnave sau bătrâne nu este bine venită.





Fotografiile sunt realizare în Rezervația de Zimbri de la Hațeg.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu