Pe masura ce efectele poluarii sunt din ce in ce mai vizibile, oamenii incep sa inteleaga importanta protejarii mediului, iar acest lucru se reflecta in special in orasele care au anuntat ca vor respecta natura si ca vor cauta permanent modalitati de economisire a energiei si de reducere a emisiilor de carbon. Opentravel.com a realizat topul celor mai importante cinci orase eco din lume care au reusit sa aplice un set de reguli pentru diminuarea poluarii si pentru reducerea energiei electrice.
Amsterdam, un pionier in Olanda
Multumita eforturilor autoritatilor, intens preocupate de tendinta eco, Amsterdam poate fi considerat un pionier al marilor orase care adopta calea ecologiei.
La o prima privire, centrul istoric al metropolei olandeze pare sa fi ignorat o parte din masurile de eficientizare si de economisire a energiei, dar in ansamblu, capitala Olandei reprezinta un model pentru orice oras care isi doreste sa devina mai putin poluant.
Pornind de la milioanele de biciclisti care au renuntat la noxele masinilor, alegand un mijloc de transport mult mai sanatos, si terminand cu infrastructura moderna, reabilitata astfel incat sa fie extrem de eficienta din punct de vedere energetic, Amsterdam devine “verde”.In plus, locuintele din oras vor deveni din ce in ce mai prietenoase cu mediul.
Anul trecut, in luna iunie, 12.000 de case au instalat un sistem de economisire a energiei produs in colaborare de IBM si Cisco, cu scopul reducerii costurilor la electricitate.
Tot in 2009, pe Utrechtsestraat, una din principalele strazi comerciale din centrul Amsterdamului, au fost instalate panouri solare pe statiile de transport in comun pentru a transforma respectiva strada intr-una din primele strazi care foloseste energia curata.
Autoritatile mizeaza pe faptul ca prin transformarea Amsterdamului intr-un oras “inteligenť” din punct de vedere ecologic, vor stimula economia, prin investitii public-private si vor reduce in acelasi timp emisiile cu 40%, pana in 2025.
Victoria, Capitala ciclistilor din Canada
Realizarile ecologice realizate de autoritatile orasului canadian Victoria nu sunt la fel de impresionante ca cele planificate de dezvoltatorii din Malmo sau Masdar, doua proiecte eco renumite printre cunoscatori, dar oraselul din Canada merita amintit in clasamentul opentravel.com.
Victoria, Capitala Columbiei Britanice din Canada, s-a angajat sa implementeze solutii eco inovatoare, care sa se reflecte in domenii precum transportul in comun, proiecte destinate economisirii energiei sau in sistemele de reciclat si de reducere a deseurilor. Toate casele din oras trebuie sa respecte standardele “LEED Silver”, adica sa aiba un consum de apa redus cu 22% si sa economiseasca 31% mai multa energie.
Pe langa aceasta masura, de cativa ani, autoritatile victoriene aplica un program de reducere a deseurilor si de reciclarea cat mai multor materiale organice posibile.
Tinta oraselului este sa devina neutru din punct de vedere al emisiilor de carbon pana in 2012 si unul dintre lucrurile pe care le-a facut in acest scop a fost introducerea unui model de autobuz supraetajat hibrid, de altfel, primul de acest gen din Canada.
Tot o premiera pentru Canada este si prezenta unui numar foarte mare de piste pentru biciclisti, aspect pentru care Victoria este supranumita “Capitala ciclistilor din Canada”.
Malmo, un cartier ultramodern in Suedia
Malmo, in Suedia, este un alt oras in curs de dezvoltare, concentrat pe protejarea mediului inconjurator. Unul dintre proiectele eco planificate de autoritatile suedeze se numeste Bo01 si este localizat intr-un port din vestul orasului, pe spatiul unei foste zone industriale.
Bo01 este de fapt un cartier eco ultra modern, creat pentru a gazdui 10.000 de locuitori permanenti, 20.000 de muncitori care sa lucreze aici si chiar un numar de studenti.
Cel mai important aspect al acestui proiect ramane insa preocuparea constanta pentru descoperirea unor energii alternative si pentru economisirea la maximum a celor deja existente. In plus, printre scopurile Bo01 se numara si protejarea biodiversitatii.
De asemenea, proiectul presupune colectarea apei de ploaie prin acoperisuri eco, amplasate in iazurile din curtile particulare sau in spatiile publice. Dupa ce este colectata in acest fel, apa de ploaie este transportata cu ajutorul unei retele de conducte in mare.
Casele din cartier primesc energia necesara numai prin intermediul unor instalatii prietenoase cu mediul, precum panouri solare, sisteme eoliene sau hidrocentrale.
In total, in regiune exista 1.400 metri patrati de panouri care colecteaza energia solara si o redistribuie catre apartamente.
Locuitorii din Malmo au inteles perfect spiritul eco care a stat la baza conceptului Bo01 si prefera sa mearga la birou sau la scoala cu bicicleta.
Hamburg-Harburg din Germania, orasul eco al viitorului
Orasul german Hamburg-Harburg poate fi considerat orasul eco al viitorului. Initial pe locul unde se dezvolta acum un nou prototip de asezare eco au existat mai multe fabrici si o zona unde se construiau vapoare.
In prezent, orasul cuprinde unitati locative, spatii de productie, birouri, hoteluri, magazine si restaurante si a costat, pana acum, 25 de milioane de euro, din totalul de 120 de milioane planificat.
O parte din constructiile vechi au fost modernizate si incluse in planul urbanistic, folosindu-se materialele originale pe cat posibil. Rezultatul obtinut reprezinta un ansamblu caracterizat de design sofisticat si orientat catre protejarea mediului inconjurator.
Oraselul are un consum de energie cu 30% mai scazut decat unul normal, iar cele doua turbine eoliene amplasate pe doi zgarie-nori genereaza peste 10% din nevoia de electricitate a complexului.
Principalul avantaj consta in faptul ca in Hamburg, chiriasii platesc cu pana la 25% mai putin fata de alte orase germane.
Masdar, un oras dedicat pietonilor
Orasul Masdar este un alt proiect orientat catre reducerea emisiilor de carbon si catre diminuarea poluarii.
Planul urbanistic al orasului din Emiratele Arabe Unite se bazeaza pe folosirea energiilor alternative si in special pe atragerea energiei solare.
Aceasta strategie este sustinuta de o politica de reducere a emisiilor de carbon si orientata impotriva risipei de orice fel.
Ansamblul va fi realizat in sapte etape si va fi finalizat in 2016. Cand va fi gata, Masdar va gazdui mai multe centre comerciale, hoteluri, dar si unitati destinate mediului de afaceri sau cu scop de amuzament.
Accesul masinilor va fi complet interzis in orasul Masdar, iar transportul in comun se va face cu vehicule magnetice puse in miscare de energia solara.
La periferia orasului se vor construi parcuri eoliene care vor genera o putere de 60 de megawati. Autoritatile vor canaliza toata aceasta energie pe care o vor folosi in constructii.
Mai mult decat atat, Masdar va utiliza energia geotermala iar oficialii spera sa termine constructia celei mai mari centrale electrice pe baza de hidrogen.
Articol de Alexandra Grigore
Foarte interesant materialul!
RăspundețiȘtergereMersi. Sper ca si pe viitor sa te gasesc pe blog.
RăspundețiȘtergere