„Viitorul trebuie planificat!”

"Biomasa are un potenţial uriaş, dar nu ştim să o colectăm"

Multe proiecte de investiţii au eşuat la noi din cauza legislaţiei incoerente, spune Carmencita Constantin. Carmencita Constantin este director la Institutul de Studii şi Proiectări Energetice şi ne explică de ce implementarea exploatării energiilor regenerabile se face atât de greu în România.
Adevărul : Ce strategii de promovare a energiei regenerabile s-au dovedit eficiente la nivel european?

Carmencita Constantin: Există două forme clasice de susţinere a energiilor regenerabile. Cea mai larg utilizată de ţările europene, care sunt şi campioane planetare în energie regenerabilă, este <> , adică alimentarea de către stat, prin controlul statului, al preţului energiei verzi.
Acest procedeu oferă garanţia preţului şi garanţia preluării întregii cantităţi de energie electrică la preţ fix, pe toată perioada de viaţă a obiectivului energetic. O altă schemă de sprijin adoptată doar de şapte ţări europene, printre care şi România, este schema combinată de cote obligatorii cu certificate verzi. Asta înseamnă că distribuitorii de energie electrică sunt obligaţi ca în cantitatea de energie electrică pe care o distribuie la consumatorii finali să aibă cotă obligatorie de energie verde achiziţionată de la producătorii de energie verde.

- De ce România a ales a doua variantă?
- Nu pentru că n-ar fi cunoscut avantajele celeilalte. Dar primul sistem conduce la resimţirea în tariful final, deci practic noi am fi plătit mai mult energia pe care o consumăm şi s-a considerat că la nivelul social pe care îl avem, nu ne putem permite această formă de sprijin. Pe de altă parte, eram deja în procesul de liberalizare al pieţei energiei electrice. Deci ne-am apucat cam târziu de legiferarea acestor energii regenerabile şi ne-am confruntat cu nevoia de a menţine principiul luptei şi concurenţei pe piaţa liberă.

- Cum a ajuns Germania în top la acest capitol?
- Nemţii au avut foarte multe lucruri aparte. În primul rând au avut << feed-in tariff >> . Germania e o ţară bogată. Ei, în plus, sunt şi producători de echipamente, iar majoritatea proiectelor s-au făcut cu echipamente naţionale. Deci au susţinut în paralel cercetarea de tehnologii pentru energia verde, dezvoltând în felul acesta ramuri industriale care să producă noile instalaţii.
Prin urmare au avut strategie! Pe de altă parte, ceea ce a fost benefic acolo a fost spargerea schemelor de susţinere pe fiecare tip de energie regenerabilă în parte. Au avut programe naţionale dedicate energiei eoliene, panourilor solare...
Ca atare, a fost foarte uşor ca în cadrul unui program naţional dedicat, care are în faţă o lege globală ce asigură sprijinul total al statului german, să promovezi noile tehnologii. Azi, chiar şi ultimul cetăţean german poate să-şi facă acasă o pompă de căldură, un panou solar… Suplimentar, cetăţenii beneficiază de ajutorul guvernului, întregul proces fiind urmărit îndeaproape de toate ministerele.
Din păcate în România implicăm doar două ministere, ca fiind responsabile cu regenerabilele : Ministerul Economiei şi Ministerul Mediului. Ar trebui implicat şi Ministerul Administraţiei, de pildă pentru că pe teritoriile lor eu cultiv rapiţă sau amplasez turbine eoliene.

Cititi intreg aritcolul Aici!

Sursa: adevarul.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu