Romania are un potential eolian foarte mare si, tocmai de aceea, ar putea deveni un pion important in zona energiilor regenerabile din Estul Europei. Pe harta eoliana a tarii noastre, cele mai favorabile locatii pentru astfel de investitii sunt Dobrogea si judetele din sudul Moldovei.
"In 2010, Romania a inregistrat cel mai mare progres din tot Estul Europei, la capacitatea instalata de eoline. Avem 448 de MW instalati, numai anul trecut, ajungand astfel, la sfarsitul anului, la un total de 462 MW", a declarat Ionel David, public affairs manager la Asociatia Romana pentru Energie Eoliana, pentru TV Ziare.com.
In ceea ce priveste anul in curs, estimarile arata ca se vor instala inca 600 MW, adica investitii de aproximativ un miliard de euro. Prima investitie inaugurata in acest an va fi un parc in Cernavoda, de 138 de MW, facut de portughezi, care va fi deschis in una-doua saptamani.
Potentialul Romaniei este insa mult mai mare, potrivit specialistului, si, tocmai de aceea, tara noastra va junge la 4.000-5.000 MW instalati in cativa ani. "Vom urma modelul Germaniei, pentru ca avem conditii climatice asemanatoare. In zona exista trei mari puteri: Polonia, Romania si Turcia. Sunt tari care au iesire la mare, unde se intensifica vantul si se creeaza premise favorabile pentru dezvoltarea eoliana", a adaugat invitatul TV Ziare.com.
Cat costa astfel de investitii?
Desi Romania a inceput abia de curand astfel de proiecte, aceasta intarziere are si un avantaj, caci poate apela la cele mai perfomante tehnologii. In ceea ce priveste investitiile in domeniu, costurile sunt extrem de mari.
"Orice investitie intr-un MW instalat are o valoare minima de 1,6 milioane de euro. Industria eoliana este principalul promotor al investitiilor straine in Romania, investitia fiind mult mai mare decat au investit americanii la Ford sau in baza de la Deveselu. Sunt multe comune in Dobrogea unde se va investi cat s-a investit la Deveselu", a precizat Ionel David. Legat de natura acestor firme care investesc in eoliene, la noi in tara, acestea sunt inregistrate ca firme romanesti, dar banii vin din afara. Cei mai importanti jucatori de pe piata romaneasca sunt cehii de la CEZ, italienii de la Enel si Grupul Energias de Portugal. Amortizarea acestor investitii se face dupa un numar mare de ani si abia dupa 10 ani poti sa intri pe profit. "Investitiile in energii alternative sunt viabile, ele aduc profit pentru cel care investeste, altfel nu ar veni nimeni. Eficienta fotovoltaicului este de 17%, in energie eoliana este de 30%", a completat specialistul.
Cititi intreg articol Aici!
Sursa: ziare.com
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu