„Viitorul trebuie planificat!”

Tãierile de arbori din Parcul Naţional Retezat reclamate la forurile europene

Mişcarea Verzilor vrea… verde
Mai multe organisme internaţionale vor fi sesizate în problema tăierilor de copaci care au avut loc în cadrul a două parchete din Parcul Naţional Retezat (PNR).
Prezent, ieri, la Deva, Remus Cernea (foto mic), copreşedinte al Mişcării Verzilor, a declarat că operaţiunea de tăiere a arborilor este un abuz. „Noi vom sesiza partenerii noştri politici din Partidul Verde European, vom încerca să mobilizăm cât mai multe organizaţii neguvernamentale, vom încerca să vorbim cât mai mult despre acest caz. Vom utiliza toate mijloacele pentru a putea să limităm amploarea acestui abuz, care se poate repeta oricând, oriunde”, a declarat, ieri, Remus Cernea, într-o conferinţă de presă susţinută la sediul filialei judeţene Hunedoara a Partidului Conservator (PC).
„Instituţiile statului nu au intervenit”
La rândul său, preşedintele PC Hunedoara, Petru Mărginean, şi-a exprimat nemulţumirea faţă de faptul că instituţiile statului nu intervin mult mai categoric în cazul tăierilor de molizi din cadrul PNR, subliniind că doar presa a fost cea care a luat atitudine în acest caz. „Instituţiile statului, Ministerul Mediului, Ocolul Silvic, Garda de Mediu, prefectura judeţului Hunedoara, Primăria Râu de Mori nu au intervenit în soluţionarea acestei probleme, cea a defrişărilor ilegale din Parcul Naţional Retezat, considerând că de vină pentru acest dezastru sunt „insectele ipide”. Parcul Naţional Retezat ar trebui să fie o oază de linişte şi de mândrie, dar acolo se petrece o crimă organizată, sub oblăduirea autorităţilor”, a declarat liderul conservatorilor din judeţ. Petru Mărginean a mai spus că legea este nefavorabilă şi pune „lupul paznic la oi”, fiind de părere că Ocolul Silvic care se ocupă cu exploatarea masei lemnoase, nu ar trebui să se ocupe şi de „protecţia” rezervaţiilor naturale.
Potrivit Direcţiei Silvice (DS), tăierile de molid din cele două parchete situate în PNR sunt legale şi că ele au avut ca scop igienizarea pădurii atacată de gândacul Ips typographus-gândacul tipograf, un dăunător care se dezvoltă sub scoarţa copacilor şi duce la uscarea acestora. Cantitatea de lemn afectată de acest dăunător a fost apreciată la 2.072 de metri cubi. Activităţile din zona protejată au fost oprite până când Ministerul Mediului va emite avizul solicitat de către DS Hunedoara prin care să fie permisă şi tăierea unor arbori verzi, rămaşi în aria exploatată după ce molizii afectaţi de gândacul tipograf au fost tăiaţi şi scoşi din perimetru.
Sursa: servuspress.ro