„Viitorul trebuie planificat!”

Guvernul a avizat Timbrul de mediu

Din 15 martie intră în vigoare Timbrul de mediu, care va înlocui actuala taxă auto. Guvernul a anunţat recent că a definitivat forma noii taxe auto, aplicată sub forma timbrului de mediu, cu o formulă de calcul diferită, care conduce la o creştere în medie de circa 10% a sumei de plată pentru maşinile Euro 4 şi Euro 3 şi o scădere cuprinsă între 60% şi 90% pentru maşinile Euro 2, Euro 1 şi non-euro ( astfel noul ”Timbru de mediu” va favoriza mașinile second-hand)

Conform noii formule de calcul, suma de plată va scădea cu 60% pentru Euro 2, cu 80% pentru Euro 1 şi cu 90% pentru non-euro.

Cuantumul taxei pentru maşinile non-euro, Euro 1 şi Euro 2, cu tehnologii mai învechite, va fi totuşi mai mic decât cel actual, mergându-se pe ideea că aceste maşini au o durată scurtă de funcţionare şi, deci, vor polua pentru un interval mai mic.

Într-un document elaborat de Ministerul Mediului şi transmis presei se arată că taxa va rămâne la aceleaşi cote pentru maşini Euro 5, în timp ce pentru Euro 6, maşini hibride şi electrice, nu va fi plătit nimic.

Taxa va fi însă calculată diferit pentru maşinile cu motoare pe benzină şi pentru cele cu motoare diesel, conform ultimelor declaraţii ale ministrului Mediului.

Timbrul de mediu este o contribuție financiară bazat pe principiul "poluatorul plătește". Principiul este simplu: mașinile cu cele mai mari emisii de CO2 și / sau cu cel mai mare consum de energie de combustibili fosili. Scopul este de a încuraja o reducere a consumului de energie pentru a limita emisiile de gaze cu efect de seră și dependența de combustibilii fosili.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu