„Viitorul trebuie planificat!”

Parlamentarii au aprobat modificările la Legea Urbanismului

   Plenul Camerei Deputaţilor a aprobat luni, 18 februarie, modificările la Legea Urbanismului propuse de Comisia de Administraţie Publică şi Amenajarea Teritoriului. Această decizie va readuce în atenţia afaceriştilor imobiliari mai multe terenrui din Capitală pe care se află imbolile importante din punct de vedere istoric.

  Legea care a fost valabilă până luni, 18 februarie, intrată în vigoare în anul 2011 interzicea acordarea de derogări de înălţime şi construirea imobilelor noi în zonele protejate.  Între timp, Guvernul României a revenit asupra acestei legi şi s-a pronunţat la dezbaterile din Parlament, pentru modificarea substanţială a prevederilor pe care el insuşi le iniţiase.

În urma votului din Camera Deputatilor:

- Planurile Urbanistice Zonale (PUZ) care au fost întocmite pe legislaţia anterioară OUG 7/2011 si care aveau 1 februarie 2012 data limita de aprobare pot fi din nou propuse votului consiliilor locale.

- Este posibilă din nou modificarea prin Planuri Urbanistice Zonale (PUZ) cu 20% a densităţii construite prevăzute de legea oraşelor – Planul Urbanistic General.

- Procentul de 20% poate fi depăşit dacă în zona care se reglementează conţine supermarketuri.

- În zonele de protecţie ale monumentelor istorice de valoare naţională competenţa de avizare se mută de la Ministerul Culturii la Direcţiile Judeţene pentru Cultură, care s-au dovedit a fi sub influenţa autorităţilor locale.

    Astfel, potrivit lui Nicuşor Dan, Ordinul Arhitecţilor din România a trimis amendamente la această lege, dar care nu au fost luate în considerare de Comisia de Administraţie Publică şi Amenajarea Teritoriului a Camerei Deputaţilor. „Asa cum afirma Ordinul Arhitectilor, rolul Planului Urbanistic Zonal trebuie sa fie de a reglementa în mod uniform zone mari din teritoriul orașului. Prin modificarea legislativă se readuce posibilitatea de reglementare prin Planuri Urbanistice Zonale pe parcela, în urma interesului privat, „anomalie care a generat haosul urbanistic”.

   ONG-urile interesate de dezvoltarea urbană a localitaților din Romania vor solicita Președintelui României să nu promulge legea și să o retrimită spre dezbatere din nou în Parlamentul României.

Sursa: adevarul.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu