„Viitorul trebuie planificat!”

Borussia Dortmund va deveni sursă de energie electrică: Eco-stadion

Copertina arenei campioanei va fi dotată cu panouri solare ce vor produce 860.000 kwh anual. Acestea vor acoperi şi nevoile stadionului, dar şi ale caselor din zonă.
Viitorul se anunţă cît se poate de luminos pentru Borussia Dortmund. Campioana Germaniei se pregăteşte să-şi transforme stadionul într-o veritabilă sursă de energie electrică, după ce-a semnat un contract pe 5 ani, în valoare de 9 milioane de euro, cu "Q.cells".
Al noulea producător de panouri solare din lume s-a angajat ca pînă la sfîrşitul lui 2011 să doteze "Signal Iduna Park" cu un sistem fotovoltaic gigant. Acesta presupune montarea pe copertina celei mai mari arene din Bundesliga a nu mai puţin de 8160 de module solare! Beneficiile se anunţă însemnate. Spre deosebire de alţi producători de energie electrică, sistemul nu emană dioxid de carbon în atmosferă. Şi e proiectat să genereze 860.000 kwh pe an, ceea ce va acoperi atît necesarul de energie electrică al stadionului, cît şi al unor locuinţe situate în zonă. Oficialii clubului mizează deja pe economii de circa 200.000 de euro anual, dar şi pe faptul că Borussia va încasa bani frumoşi din vînzarea curentului produs.
680 de tone de dioxid de carbon, echivalentul emanat anual de 267 de autovehicule, e cantitatea ce nu va mai fi degajată în atmosferă prin introducerea noului sistem

Freiburg a deschis drumul
Primul club din lume care şi-a făcut stadion-eco, apelînd la panouri solare, a fost SC Freiburg. Ulterior, ideea a fost preluată şi de elveţienii de la FC Zurich. Arena lor, Letzigrund, a fost dotată în 2007 cu un sistem fotovoltaic (foto) ce produce 700.000 kwh pe an. Pe acest stadion, "tricolorii" au jucat la Euro 2008 cu Franţa (0-0) şi contra Italiei (1-1).
Sursa: gsp.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu