Tanzania va pune în aplicare planurile de extragere a uraniului din rezervaţia naturală Selous, una dintre cele mai mari din lume, inclusă în patrimoniul mondial UNESCO.
Ministrul resurselor naturale, Ezechiel Maige, a declarat că suprafaţa rezervaţiei se va reduce cu cel mult 1%, modificare pe care membrii Comitetului Patrimonial Mondial au aprobat-o, sub rezerva efectuării studiilor de mediu. În plus, Maige susţine că veniturile din minerit ar putea contribui la întreţinerea parcului.
Potrivit UNESCO, rezervaţia se întinde pe 50.000 km pătraţi în partea de sud a Tanzaniei şi adăposteşte un număr mare de elefanţi, rinoceri, gheparzi, girafe, hipopotami şi crocodili, fiind relativ ferită de prezenţa omului.
Într-un interviu acordat BBC, Maige a declarat că proiectul minier este în fază incipientă, dar că el nu va afecta mai mult de 0.69% din suprafaţa parcului şi că va constitui o sursă foarte importantă de venit pentru întreaga ţară.
Companiile estimează un câştig de aproape 200 de milioane de dolari în fiecare an de pe urma mineritului, din care 5 milioane vor fi plătite către guvern. Unele dintre aceste companii ar putea contribui la întreţinerea parcului, care este costisitoare, şi ar crea locuri de muncă pentru aproximativ 1.600 de tanzanieni.
Pe de altă parte, Ezekiel Maige anunţă că planurile nu vor afecta nici rezervaţia forestieră Undendeule din sudul rezervaţiei Selous, ba mai mult de atât, că o vor ajuta. Costurile actuale cu întreţinerea rezervaţiei se ridică la circa 490.000 de dolari pe an, iar veniturile provenite de la companiile ce vor participa la proiect ar putea fi utilizate pentru angajarea de personal pentru stoparea braconajului.
În încheiere Maige a afirmat că, deşi Tanzania nu are nevoie de aprobarea UNESCO pentru demararea proiectului, ţara sa doreşte să ţină cont de recomandările organizaţiei.
Ministrul a concluzionat ca exploatarea uraniului va fi demarată.
Purtătorul de cuvânt al UNESCO, Lazare Eloundou Assomo, a declarat pentru BBC că a fi regretabilă demarea exploatării uraniului fără aprobarea UNESCO.
Conform declaraţiilor lui Maige, există studii care atestă că nivelul radiaţiilor de uraniu nu va creşte. Uraniul emană radiaţii şi acum, însă acesta nu sunt periculoase pentru oameni. Ministrul a declarat că uraniul urmează să fie prelucrat în străinătate.
UNESCO a condiţionat aprobarea exploatării de obţinerea avizului autorităţii de mediu din Tanzania şi de o expertiză independentă UNESCO.
Ministrul Maige a declarat ca decizia se va lua anul viitor la şedinţa Comitetului Patrimoniului Mondial referitoare la reduceea suprafeţei Rezervaţiei Naturale Selous.
Sursa: descopera.ro
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu