„Viitorul trebuie planificat!”

Protest duminical pentru Rosia Montana

La iniţiativa membrilor Mişcării Verzilor, sediul UDMR din Pasajul Vulturul Negru a fost pichetat, ieri, de orădenii care au dorit, în acest fel, să-şi exprime nemulţumirea faţă de deciziile miniştrilor maghiari privind proiectul Roşia Montană. Protestatarii au transmis liderilor UDMR un mesaj de dezaprobare a exploatării pe bază de cianură. 

Orădenii nu şi-au sacrificat duminica pentru protestul de la sediul UDMR împotriva mineritului cu cianuri.
Doar o mână de orădeni au dat curs invitaţiei liderului Mişcării Verzilor din Oradea, Horia Vuscan, de a protesta în faţa sediului UDMR Bihor ca urmare a faptului că preşedintele UDMR Kelemen Hunor a semnat în calitate de ministru al Mediului un ordin de descărcare arheologică a zonei Rosia Montana.
„Am anunţat protestul miercuri pe pagina mea de Facebook, iar joi am cerut aprobare de la Comisia de Ordine publică care funcţionează în cadrul Primăriei cu reprezentanţi ai Poliţiei şi Jandarmeriei. Conform legii, am primit aprobarea ca protestul să se desfăşoare la trei zile după data depunerii cererii, adică duminică. Poate că oamenii au preferat să rămână acasă, în fotolii. Sau probabil că unii orădeni nu sunt conştienţi în ce mod i-ar afecta mineritul cu cianuri în Apuseni”, a comentat Horea Vuscan participarea redusă.

Cianura din vecini

„Va apărea o haldă cu steril cianurat, mult mai mare decât halda cu steril de uraniu rămasă la Băiţa. Vânturile şi ploile ar putea aduce rămăşiţe de cianuri la distanţe destul de mari. Plus că s-ar putea infiltra şi în apa freatică din Apuseni. Tatăl meu este chimist şi m-a asigurat că cianura nu poate fi neutralizată 100% şi nici nu se descompune în mod natural. Iar limita maximă admisă de cianuri în apă este extrem de mică din cauza toxicităţii ei. Gold Corporation m-ar convinge de înalta-securitate a tehnologiei lor doar atunci când un înalt-responsabil al lor şi-ar unge o felie de pâine cu steril aşa-zis neutralizat şi ar mânca-o”, ne-a mai declarat Horea Vuscan.

Adio relicve romane

În final, preşedintele Mişcării Verzilor Oradea a mai ţinut să transmită şi un mesaj cu conotaţii politice. „În ultimii 20 de ani clasa politică a vândut tot ce se putea vinde: industria, finanţele prin falimentarea unor bănci precum Bancorexul, petrolul inclusiv Insula Şerpilor şi câte altele. Apoi ne-au vândut viitorul împrumutând zeci de miliarde de euro de la FMI pentru proiecte din care să poată fura în continuare. Iar acum vor să vândă poate ultima mare resursă rămasă, aurul de la Rosia, în ciuda riscurilor majore pentru mediu şi sănătate. Nu cred că ministrul Culturii a vizitat minele romane sau mulţimea de clădiri monument din localitatea Roşia Montană”, a încheiat Horea Vuscan.
Sursa: bihon.ro

Un comentariu:

  1. Atitudinea unui grup de studenti la Publicitata vis-a-vis de Rosia Montana: http://www.trilulilu.ro/video-haioase/aceeasi-poveste-alta-versiune-spoof-2012

    RăspundețiȘtergere