„Viitorul trebuie planificat!”

Orasele sustenabile sunt viitorul

In ciuda ideilor nostre romantice despre natura, intr-un final orasele bine conduse, eficiente energetic vor fi cele care ne vor salva de noi insine.
Primarul New York-ului, Michael Bloomberg a inaugurat, acum cateva luni, o cladire de birouri eficienta energetic, pe malul apei in Brooklyn, in valoare de 25 milioane $. Cladirea, Perry Avenue Building, este dotata cu panouri solare, toalete cu apa de ploaie si 6 mori de vant situate pe acoperis care vor asigura 10% din necesarul de energie. “Energia eoliana este una dintre solutiile problemei noastre” spune primarul. Acea problema – realizarea mai multe orase sustenabile – a suscitat, pe buna dreptatea, un interes crescut in ultima vreme. In februarie Barack Obama a creat Serviciul pentru Afaceri Urbane al Casei Albe si l-a populat rapid cu planificatori urbani cu experinta care formeaza nucleul a ceea ce multi numesc “echipa visul verde” pentru politica legata de mediu.
In acest an, la Strabourg, Obama a recunoscut ca USA este responsabila pentru schimbarile climatice. Combinata cu cele 50 de miliarde $ cheltuite in pachete stimulatoare pentru infrastructura, accentul pus pe construirea unor orase mai bune este evident.
Cat despre New York, noua cladire din Brooklyn face parte dintr-un program in valoare de 250 de milioane $ care doreste sa transforme Santierele Navale Brooklyn intr-un nucleu pentru industria “verde”, parte a planului grandios al primarului de a face orasul mai prietenos cu mediul. Cand a lansat Planul NYC acum doi ani, Bloomberg a accentuat faptul ca marile orase ale lumii sunt responsabile pentru 80% dintre gazele de sera emise. Fostul presedinte Bill Clinton si oficiali ai ONU au citat aceeasi cifra.
Aceste date arata ca locuitorii oraselor emit de aprope patru ori mai multe gaze de sera decat locuitorii din zonele rurale. (ONU estimeaza ca umanitatea a devenit mai curand urbana decat rurala in anul 2008. Populatia urbana si cea rurala sunt practic egale ca numar). Altfel spus, sa locuiesti la oras este de patru ori mai poluant decat sa locuiesti in afara lui.
Din fericire, cifrele se dovedesc a fi inexacte.
Amprenta de carbon a orasenilor este relativ usoara, spune un raport a lui David Dodman publicat in numarul din aprilie al revistei Mediu si Urbanizare (Environment and Urbanisation). Dodman, cercetator la Institutul International pentru Mediu si Dezvoltare (International Institute for Environment and Development), a analizat rapoartele de emisii ale oraselor din America, Europa si Asia.
A constatat ca newyorkezul emite de trei ori mai putine gaze de sera decat un american obisnuit si ca barcelonezul si londonezul emit aproximativ jumatate din media nationala. Si ca brazilianul urban este cu adevarat “verde”: rezidentii din Sao Paolo si Rio de Janeiro sunt responsabili de doar o treime din media lor nationala. Raportul lui Dodman vine in completare unui studiu mai vechi al colegului sau de la IIED, David Satterthwaite, care a dovedit ca orasele emit cam 40% din gazele de sera, comparabil cu 80% zonele rurale.
Deci, in medie, locuitorii oraselor mici sau ai satelor emit cu 50% mai multe gaze de sera decat locuitorii marilor orase. Ca orasele pot fi o solutie a problemei nu inseamna ca eforturi similare Planului NYC a lui Bloomberg sunt neavenite. Cu siguranta este exact invers.
In anul 2050 70% dintre noi vor locui in aglomerari urbane, deci, in ultima instanta, doar un mediu urban corect condus, cu cladiri eficiente, sisteme energetice, de transport si de planificare inteligente, ne va salva de noi insine. Cautand modalitatea ideala de a realiza acest lucru, o multime de designeri, arhitecti si academicieni s-au adunat, anul acesta,  in cadrul unei conferinte de “urbanism ecologic”la Facultatea de Design a Universitatii Harvard (Harvard University’s Graduate School of Design).
Cititi intregul articol aici!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu