„Viitorul trebuie planificat!”

Oradea pe două roţi

Mersul pe bicicleta este un mijloc de transport nepoluant. Cu toti ne dorim un aer cat mai curat, iar copiii nostri sa aiba un viitor curat, nepoluat, un viitor verde de care sa se bucure. Un prim pas pentru un viitor curat ar fi mersul pe bicicleta. As dori ca orasul Oradea sa se transforme intr-un oras pe doua roti, iar oameni sa renunte la masini si sa foloseasca bicicleta ca mijloc de transport, o astfel de initiativa va aduce benificii orasului Oradea: in primul rand sanatate pentru toate varstele, nu polueaza fonic si mediul inconjurator, benefic pentru transportul local, benefic pentru intreg oras. Oradea pe doua roti va respira un aer curat, si placut, fiind mereu in miscare pe doua roti cu zambetul pe buze (orasul fiind un organism viu, ca si noi).

Propunerea noastra (ECO Planning Oradea) este una simpla, centrul orasului Oradea sa fie reamenajat, intr-unul pietonal cu piste de biciclete, conform Comisarul European pentru Politică Regională, Johannes Hahn:„Peste 60% din emisiile de CO2 sunt produse în zonele urbane. Din acest motiv, Europa trebuie să preia iniţativa de a face ceva în favoarea climei şi mai presus de toate trebuie să efectueze o serie de măsuri pentru îmbunătăţirea situaţiei, nu numai în oraşele europene, dar şi în întreaga lume”, astfel vom avea un oras mai curat, frumos din punct de vedere estetic cu care sa ne mandrim. Cu astfel de propuneri ne indreptam pe "doua roti" spre o dezvoltare urbana durabila, mai bine spus pentru a realiza  un oraş inteligent, durabil şi social.

PS: Nu ar fi frumos, benefic pentru comunitate oradeana ca autoritatile locale sa amenajeze piste pentru biciclisti?!... nu ar fi frumos, benefic si ecologic ca autoritatile locale sa amenajeze spatii de inchiriat biciclete?!
Scris de: Dragos Dan, ECO Planning Oradea

3 comentarii:

  1. Felicitari pentru articol. Eu consider bicicleta unul din principalele mijloace de transport. Sincer, ii dau pe termen lung chiar mai mari sanse decat automobilul electric.

    Mereu m-am intrebat ce mediu vor prinde generatiile urmatoare. Eu cred ca va fi vai de ei. Deja incep secete si alte fenomene extreme. Oare daca s-ar schimba omenirea peste noapte in bine, am mai putea salva ceva?

    Referitor la urbea noastra draga, ar fi super sa fie cat mai multi adepti ai bicicletei. Insa pe baza supeslor Dvs. imi apare o intrebare in minte. Ar fi intradevar super sa fie centrul mai mult pietonal si bike friendly. Dar problema si mare smecherie ar fi sa legi centrul de toata partile orasului cu piste pt biciclisti. Si aia e adevarat pb si provocare. La noi de-abia ajung strazile pentru masini, intrucat nu au fost proiectate pentru atat trafic. Unde ai mai baga benzile pt biciclete. Numai daca ar renta macar 30% din populatie la masina pentru deplasarile bisnuite cred ca s-ar simti diferenta si sar merita transformarile. Din pacate uitati-va si Dvs. majoritatea masinilor din trafic au MAXIM 2 ocupanti. E asa de ineficienta treaba asta! Din toate pdv.

    Oricum, sper sa vedem cat mai multe astfel de initative.

    Mi-a placut si articolul Dvs despre cicloturism. Acolo e o paine de mancat!

    Cele bune si mult spor!

    RăspundețiȘtergere
  2. PS: Vai ce greseli de gramatica am facut. Imi cer scuze. Blogspot asta nu are optiuni de editat comentariile ca wordpress dupa ce le-ai postat? :(

    RăspundețiȘtergere
  3. trandafir laura21 iunie 2011 la 09:56

    Hm..la noi in Romania..mai greu asa ceva..ar fi extraordinar acest lucru,,noi ca oameni am face mai multa miscare plus ca poluarea aerului ar fi mai putina.

    RăspundețiȘtergere